Wednesday, 25 May 2011

-black pepper roasted chicken-


cooked by myself

alllooo...
      hi semua, wassup??? ai nie kiter citer sikit ttg si tembam yg suker buat mcm2..... alah ala2 Mc Gyver... hihihihihiihih puji diri sendiri la pulak... actually, mima suker bender2 D.I. Y nie, xkira masak ker, baiki bender rosak ker, sport (d.i.y??) and many more..tp kali nie mima nak share ttg skill memasak mima... =p....  pandai ker si tembam ni mask????  ai nie tetiba nak masak something yg special for my family b4 blk upm, esok... pikir punyer pikir nak masak aper teringat lak Umi baru jer beli oven awal bulan aitue, so why not mima try roast something, then mima decide tuk masak black pepper roasted chicken wif black pepper sauce. so kat sini mima nak share la recipe dia... korang boleh la cuba... 

       Black Pepper Roasted Chicken
             -1/2 ekor ayam           - French fries (xtra meal =p)
             -halia (1 inci)              - daun salad.
             -air 
             
           sos
             -bwg putih (5 ulas)               -serbuk lada hitam (depend on u)    
             -halia (1inci)                         -air (1 jug)
             -bwg merah (7 ulas)             -tepung jagung (1 sudu besar)
             -madu (1 sudu besar)           -garam
             -kicap (2 susu besar)

           cara2 memasak:

                1. rebus ayam bersama2 halia yg dihiris halus dan garam secukup raser sehingga separuh masak
                    tos kan ayam.
                2. blend bwg putih, bwg merah, halia dan air segelas sehingga lumat.
                3. panas kan kuali bersamer2 butter (1sudu besar) dan masukan bhn2 yg dikisar td dengan api
                    sederhana dan garam secukup raser.
                4. masukkan serbuk lada hitam, madu dan kicap then kacau sampai  sebati.
                5. apabila mendidih, masukkan tepung jagung yg tlah d larut dgn air kedalam kuali..
                6. kacau sehingga likat dan api di padam kan.
                7. perap ayam dengan sos yg dimasak td selama 4 jam minimum tuk sos meresap kedlm isi ayam.
                8. baki sos td dimasak balik supaya lebih likat drp sebelum nya sbg sos.
                9. selepas 4 jam, panggang ayam selama 30 minit pada suhu 180degree.
          
           hidang mengikut kreativiti anda dan nikmati bersamer2 org yg trsayang.... =)

tue lah dia resipi yg di olah sedikit sebanyak oleh mima... hopefully anda dpt mencuba nyer... n remember yg BPRC nie plg best mkn time panas2 lg...

gmbr BPRC yg kat atas n kat bawah nie la hasil drp tangan si tembam nie... hihihihihi..
thats all 4 tonight... 



wif luv:
mima misran


100% cooked by mima misran

6 comments:

  1. sedapnyerrrrr.

    http://akutetapaku85.blogspot.com/

    ReplyDelete
  2. terliur tgok...hehe

    jemput singgah blog nenek http://penglipurlarafasola.blogspot.com kalau nk follow pun buleh! hehe ;D

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  4. korang try r buat... biler kiter wat sndiri nikmat giler...

    ReplyDelete